Korg PA600 test


[ Auteur: Hans Ijzerman ]  [ Editie: Nr.296 - Augustus 201 2013 ]

ARANGER KEYBOARD


/

(Het  artikel kan u vinden in Meet Music Magazine editie 296, dat u gratis kan verkrijgen op meer dan 650 plaatsen in de Benelux. 


Korg heeft alweer een nieuwtje, of zeg maar update, op de markt gebracht in de gekende Pa-reeks. De nieuwe Pa900 is volledig verbeterd en versterkt ten opzichte van z’n voorganger, de Pa800. Het blijkt keer op keer dat dit type keyboards toch een zeer grote fanbasis heeft en dat de liefhebbers ervan telkens naar meer snakken. Bekijk het een beetje zoals computers: ze blijven dag na dag doen wat ze moeten doen, maar toch komt er om de zoveel tijd een sterkere, nog krachtigere versie op de markt. Als we naar de specificaties van de Pa900 kijken, kunnen we besluiten dat Korg heel wat nieuws in petto heeft…
 

/

Algemeen


De Pa-reeks van Korg is al jaar en dag een gevestigde waarde en mikt haar pijlen op mensen die door middel van één enkel keyboard een zo realistisch mogelijk live bandgeluid willen bekomen. Yamaha doet net hetzelfde met de bekende Tyros, die ondertussen al aan z’n vierde editie toe is. Een keyboard als de Pa900 is uitermate geschikt voor wanneer je op een bruiloft receptie of meezingfeestje de show wil stelen. Vaak zie je ze ook in de gezellige discotheken waar naar hartenlust kan gedanst en gezongen worden op oude klassiekers. In deze kringen kent dit soort keyboards dan ook behoorlijk veel succes. Kortom, wens je op je eentje te spelen en een live bandgeluid te creëren, dan zit je goed met de Korg Pa900.
 

/

Bouw


De Pa900 heeft een 61 toetsen, semi-gewogen aanslaggevoelig klavier met aftertouch, wat zeer aangenaam speelt. De afmetingen zijn (incl. partiturenhouder) 1030mm x 378,3mm x 138,8mm en het totaal weegt 10,76kg. Lekker draagbaar dus! Het instrument heeft een lichtgrijze kleur en is opgebouwd uit een hard plastieken behuizing. In het midden vinden we de knappe 7” TFT color TouchView display terug, wat voor een vlotte begeleiding doorheen de Pa900 moet zorgen. Deze keer spijtig genoeg weer geen ijzeren of metalen zijpanelen, dus het is oppassen geblazen voor krasjes en deukjes tijdens het transporteren.
Arranger workstation keyboards komen gegarandeerd overweldigend over wanneer je niet thuis bent in deze keyboardwereld. Allerhande sliders, bedieningsknoppen, ‘Value-dial’ en een touch screen geven je de indruk dat er echt héél veel mogelijk is met de Pa900. Dat is natuurlijk ook zo, maar je kan snel leren! Na een tijdje uitpluizen - met of zonder de bijgeleverde Engelstalige handleiding - begint de Pa900 veel duidelijker te worden. Voor wie nog wat meer uitleg wil, heeft Korg een DVD meegeleverd met de nodige drivers op, maar ook met een duidelijke video tutorial. We vinden geen sustain of ander pedaal terug in de verpakkingsdoos, al wordt dit bij keyboards quasi nooit standaard bijgeleverd. Je kan het indien gewenst extra aankopen. Verder vinden we nog wel een makkelijk te monteren partiturenhouder en een voedingssnoer terug.

/

Mogelijkheden


Hieronder schetsen we even welke in- en uitgangen we terugvinden.
- VIDEO OUT: hiermee kunnen we de Pa900 aansluiten op een extern scherm of een televisie, om bijvoorbeeld teksten te laten verschijnen. Deze uitgang is van het RCA-type.
- USB to COMPUTER: hiermee kan je het keyboard voor allerlei doeleinden op je computer aansluiten.
- USB to HOST (vooraan), waarmee je allerhande bestanden (zoals MP3 of MP3+G) kan opslaan en afspelen. “MP3+G” is een formaat om karaoke af te spelen, zodat je de tekst mee ziet verkleuren op je scherm (of extern).
- ASSIGNABLE PEDAL is compatibel met bijvoorbeeld de Korg EXP2, de XVP10, de PS-1 of de PS-3.
- DAMPER PEDAL is bij ons gekend als het sustain pedaal.
- MIDI IN & OUT doet niets anders dan de typische zaken die daaraan zijn verbonden.
- AUDIO OUT LEFT & RIGHT zorgt ervoor dat het geluid mooi en goed uit de Pa900 wordt gestuurd en overgebracht naar een PA-installatie of andere geluidsversterkende bron.
- Met de AUDIO IN LEFT & RIGHT kan je dan weer verschillende toestellen aansluiten, zoals een CD speler, iPod of zelfs een dynamische microfoon.
- Met de MIC GAIN knop kan je het input volume van het aangesloten toestel regelen.
We vinden geen XLR outputs terug op de Pa900. Vind ik persoonlijk wel jammer, al vind je die bijna nooit terug op keyboards. Aan de voorkant vinden we linksvooraan nog een hoofdtelefoonaansluiting terug. Let op: zet je master volume niet geheel open wanneer je met een hoofdtelefoon aan de slag gaat! Je oren zijn kostbaar…
De Pa900 is uitgerust met drie keer zoveel aan PCM User Samples RAM dan de Pa800 (en dubbel zoveel als de Pa600): 192MB in totaal. Ook handig is dat er nu een sampling functie is waarmee je de samples naar hartenlust kan editen. Je hebt beschikking over een gigantisch intern geheugen waarin je allerhande data kan opslaan. En als dat nog niet voldoende is, bestaat er de mogelijkheid om een micro SD kaart in te bouwen.

/

  Bediening & klank


De Pa900 heeft een goed bespeelbaar klavier dat leuk reageert op de verschillende nuances die iedere pianist probeert aan te brengen. Daarbovenop zit je met de 128-stemmige polyfonie al helemaal safe. Het is weliswaar geen gewogen klavier om moeilijke études van Chopin op te spelen, maar dat is niet het hoofddoel van dit keyboard. De after touch functie bewijst z’n nut, vermits veel klanken er op reageren. Het is dan ook niet te begrijpen dat sommige keyboards nog steeds niet met deze functie worden uitgerust.
Laat de vele knopjes en het TouchView display je niet afschrikken, gezien alles zeer goed geplaatst en overzichtelijk is. Met of zonder handleiding: je zal al snel de denkwijze van Korg kunnen vatten, want alles zit heel intuïtief in elkaar. Handig is de Search functie rechtsonder het display. Hiermee kan je eenvoudig en snel doorheen de Pa900 zoeken naar Styles, Performances, zoeken in het Songbook, naar bestanden op je USB-stick, in het intern geheugen of op je microSD kaart, naar Songs, Sounds en Lyrics.
Iets dat we toch even moeten aanhalen, is de lange opstarttijd van de Pa900. Reken toch op een dikke twee minuten vooraleer je aan de slag kan met het keyboard. Dat kan erg lastig zijn wanneer iemand tijdens een concert per ongeluk over je voedingssnoer struikelt of wanneer de elektriciteit even wegvalt. Op zo’n moment heb je even, om die tijd te overbruggen, stalen zenuwen nodig (of een UPS, aka Uninterruptible Power Supply).
De Pa900 heeft meer dan 1100 verschillende sounds, 70 drum kits en nog eens 512 User sounds en 128 User drum kits. Keuze genoeg dus! Korg maakt gebruik van de Real eXperience engine en de Enhanced Definition Synthesis toongenerator, 128-stemmige polyfonie, 128 oscillators, een 3-bands EQ voor iedere track en het Defined Nuance Control systeem waar verschillende klanken mee uitgerust zijn. Om deze klanken in al hun facetten te kunnen bespelen en tweaken, kan je gebruik maken van de joystick controller, drie toewijsbare drukknoppen, één toewijsbare draaiknop en eventueel nog een toewijsbaar pedaal.
Meezingen terwijl je speelt is geen probleem, want Korg heeft de Voice Processor Technology van TC-Helicon geïntegreerd in de Pa900. Een microfoon aansluiten is alles wat je moet doen en je zal verrast worden door de vele mogelijkheden die je hierdoor bekomt.
De verschillende sounds zijn onderverdeeld in volgende categorieën: PIANO & ELECTRIC PIANO, ORGAN, GUITAR, STRINGS, BRASS, TRUMPET & TROMBONE, SAX & WOODWIND, SYNTH PAD & FX. Korg heeft werkelijk alles gedaan om de sounds zo goed mogelijk te laten blenden met de begeleidingsstijlen en dat zal je snel merken wanneer je even met de Pa900 hebt gespeeld. Wie de PA3X van Korg kent, zal veel sounds herkennen - iets wat alleen maar toe te juichen valt. Van elektrische piano’s die warm en vol klinken, tot agressieve leads die lekker hard snijden: de Pa900 kan het allemaal.
Op het linkergedeelte van de Pa900 vinden we eigenlijk het belangrijkste onderdeel “STYLES” terug. Er zijn 400 stijlen waaruit je kan kiezen, die elk nog eens volledig aan te passen zijn naar eigen smaak. In totaal is er plek om ongeveer 1200 stijlen op te slaan. Per stijl krijg je nog eens de keuze uit vier variaties, drie intro’s, één Break functie, vier fills en drie endings. Je kan kiezen uit zestien verschillende categorieën van Styles: POP, BALLAD, BALLROOM, DANCE, ROCK, UNPLUG., COUNTRY, TRAD., LATIN, LATIN DANCE, JAZZ, MOVIE & SHOW, FUNK & SOUL, WORLD, CONTEMP. en FAVORITE USER. De Pa900 barst van de verschillende functies, waardoor het echt een aangename verrassing is om mee te werken. De styles zijn op hun beurt betrouwbaar, klinken goed en zijn bruikbaar in de meest uiteenlopende settings. Kortom, er ontbreekt eigenlijk bijna geen enkele functie die nodig is om van de Pa900 een zeer degelijke Professional Arranger te maken. Je beschikt eveneens over 320 Performance locaties die je volledig kan saven. Een performance bevat alle klanken, de instellingen van de Pa900 en de bijhorende style die je hebt gemaakt. Zo kan je gemakkelijk bepaalde settings snel terug oproepen. Een andere handige functie, vooral tijdens live optredens, is “Songbook”. Hiermee kan je alles opslaan per songtitel. Zo kan je nog specifieker bepaalde instellingen die je hebt gemaakt terug opvragen. De Pa900 heeft een zeer knappe dubbele MP3 en MIDI player/recorder, waardoor je al je favoriete tracks kan opslaan en achteraf ook gebruiken. Dankzij de dubbele MP3-speler is het zelfs mogelijk om door middel van de X-Fader een soort van mix te maken tussen twee MP3-tracks. Als dat nog niet genoeg is, kan je ook het tempo en de toonhoogte van de MP3’s aanpassen. En geloof het of niet: er is zelfs een zogenaamde Vocal Remover aanwezig waarmee je je eigen karaoke-tracks kan maken. Voor als je nog steeds niet overtuigd bent, heeft Korg een volwaardige 16 track sequencer voorzien waarmee je al je songs kan opnemen. We mogen natuurlijk niet de ingebouwde sampler vergeten. Hiermee kan  je Wav, Aiff en SoundFont files inladen en ze in Wav en Aiff formaat exporteren - al dan niet gecompresseerd of getime-sliced. De Pa900 is eveneens op alle vlakken compatibel met alle arrangers uit hun Pa-reeks. Daarnaast kan hij eveneens de styles van de i-Serie inladen en kan hij de complete sets van de andere Pa-apparaten lezen!
Het geluid dat de Pa900 produceert, kan je op verschillende manieren beluisteren: via een externe uitversterking, via de ingebouwde krachtige 20W boxen of via een hoofdtelefoon. De ingebouwde boxen laten bij andere merken af en toe een paar steken vallen, maar de Pa900 is toch zeer mooi en warm van klank. Moest je toch nog niet voor 100% overtuigd zijn: op bepaalde klankvlakken kan je aan de slag gaan met een waaier aan Stereo Master effecten, een Mastering Limiter en een 4-bands parametrische eindEQ.

Budget


De straatprijs van de Pa900 ligt rond de €2000.- 
 
 
Besluit


De Pa900 heeft duidelijk op heel wat vlakken een mooie update meegekregen. Liefhebbers zullen deze nieuweling met open armen onthalen! De Pa900 scoort op vlak van prijs-kwaliteitverhouding zeer goed. Hij heeft in ieder geval bewezen dat hij heel wat in zich heeft!

/